Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou au încheiat, săptămâna trecută, două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru comiterea infracţiunii de contrabandă. Conform precizărilor făcute de anchetatori, Ciprian şi Isidonia Rîncan au recunoscat faptul că au cumpărat, deţinut şi comercializat cantitatea totală de 3.162 de pachete ţigări (63.240 ţigarete) despre care cei doi aveau cunoştinţe că provin din contrabandă, provocând un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 21.476 lei. Cu acordurile încheiate a fost sesizată Judecătoria Jibou. „Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, au mai menţionat procurorii jibouani.
Procedura acordului de recunoaştere a vinovăţiei a fost introdusă în luna februarie a anului trecut, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, şi este menită să asigure soluţionarea cauzelor într-un timp cât mai scurt. Mai exact, este un acord între procuror şi inculpat, după punerea în mişcare a acţiunii penale, prin care cel acuzat îşi recunoaşte vinovăţia, obligatoriu de faţă cu un avocat, şi acceptă încadrarea faptei făcută de către procuror, precum şi cuantumul pedepsei şi forma de executare a acesteia.
Potrivit noului Cod de procedură penală, numai inculpaţii majori pot încheia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei şi doar acei inculpaţi cercetaţi pentru infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult şapte ani. În cazul în care instanţa constată că acordul nu a fost întocmit corespunzător, judecătorii dispun acoperirea omisiunilor în cel mult cinci zile şi sesizează în acest sens Parchetul care a emis acordul.
De asemenea, instanţa de judecată poate respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei dacă constată că nu sunt îndeplinite toate condiţiile cerute de lege sau dacă apreciază că soluţia acordului (pedeapsa) este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului. În acest caz, dosarul este trimis procurorului în vederea continuării urmăririi penale.